VR belevingen dementie IntoD’mentia
Kruip in de huid van iemand met dementie met de VR belevingen van IntoD’mentia! Ervaar waar mensen met dementie dagelijks tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.
Het is heel moeilijk om je voor te stellen wat er in iemand anders omgaat. Al helemaal wanneer die ander dementie heeft. Waarom doet de cliënt, je partner of ouder zo anders? Wat denkt hij/zij? Hoe zou het zijn als de normaalste zaken opeens niet meer lukken, als je steeds vaker iets vergeet en je opeens afhankelijk wordt van anderen in je dagelijks leven? Ook al word je er dagelijks mee geconfronteerd: het écht snappen blijft moeilijk.
De VR belevingen laten deelnemers op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om in een beginnend en verder gevorderd stadium van dementie te verkeren.
De boodschappen opruimen. Uhm, oke. Even kijken. De koelkast. Waar zou die zijn? Alle deuren lijken hetzelfde. Dan trek ik er maar wat open. Ah, gevonden. Oeps, volgens mij had ik hier al voldoende van in huis. Ik lach erom, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig.
Doordat de deelnemer in de VR beleving zelf dagelijkse handelingen moet uitvoeren en geconfronteerd wordt met een innerlijke stem, ontstaat een intense ervaring. Het raakt je echt. Je voelt zelf hoe het is om te moeten leven met dementie. Hierdoor ga je je vanzelf meer verplaatsen in mensen met dementie. Je leert om te gaan denken en handelen vanuit hun perspectief, emoties en behoeften.
Twee belevingen
Er zijn twee belevingen, die zich beide bij de persoon met dementie thuis afspelen:
- ‘Het bedreigde ik’, over beginnende dementie. Waar alles normaal lijkt, maar het toch niet is. Want waarom werkt de radio ineens niet meer? Waarom klopt het boodschappenlijstje niet?
- ‘Het verdwaalde ik’, een vertaling van meer gevorderde dementie. Verloren raken in tijd, ruimte en plaats en veranderend gedrag komen in de simulatie aan de orde. Ook beleef je de spanningen die kunnen ontstaan in de driehoek met zorgprofessional en naaste/ mantelzorger.
De deelnemer wordt een spiegel voorgehouden, omdat je in de film als persoon met dementie kijkt naar het gedrag van anderen, wat in het echte leven jouw eigen gedrag zou kunnen zijn.
“Het komt zo binnen… Je weet dat je gezond bent en toch doet het wat met je” – medewerker Zorgbalans
Ons aanbod
Voor iedereen die mensen met dementie beter wilt leren begrijpen, of ondersteunen, is het heel waardevol om dit zelf meegemaakt te hebben. Momenteel wordt de VR beleving dementie onder andere ingezet in de ouderenzorg, het onderwijs en in het kader van een dementievriendelijke samenleving.
Er zijn meerdere manieren om met de VR beleving dementie aan de slag te gaan.
VR beleving dementie zelf begeleiden (licentie)
Ideon biedt organisaties de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de VR Belevingen dementie, via een licentiemodel. Op die manier heeft elke organisatie de mogelijkheid voor een eigen implementatiestrategie te kiezen en met eigen trainers een duurzame en daarmee meest optimale impact van de VR beleving te realiseren.
In-company trainingen
Bij onze in-company trainingen komen wij naar je toe. Alle benodigde materialen nemen we mee.
- Workshop
Deelnemers ervaren deelnemers in groepjes van maximaal 6 personen zelf hoe het is om dementie te hebben met de VR bril. Daarna is er een nagesprek. Deze workshop duurt 45 tot 60 minuten. - Training
In de training gaan we een stapje verder. We vertalen de beleving naar kennis over dementie. De training duurt 4 uur en er kunnen per workshop 12 personen deelnemen. - De Dementiebril als onderdeel van een maatwerk leertraject
Combineer de VR beleving met ouderdomsverzwaringspakken, een workshop ‘GOEDe’ communicatie, of een microlearning over het omgaan met de (on)vermogens van mensen met dementie. In een maatwerk traject bepalen we samen de leerdoelen en werkvormen.
Wij vertellen er graag meer over!
Nieuwsgierig geworden?
- Download hier onze Brochure VR belevingen IntoD’mentia.
- Neem hieronder contact met ons op.
- Wil je alvast een kleine sneak preview? Bekijk dan dit filmpje!