Onvrijwillige zorg – Casuïstiekbundel
Onvrijwillige zorg is de basis van de Wet zorg en dwang. Het goed implementeren van de wet slaagt alleen als iedere medewerker op de werkvloer weet wat onvrijwillige zorg inhoudt. Oftewel, als iedere medewerker de vraag kan beantwoorden: ‘mag ik dit wel doen?’. Onze Kennismonitoren laten zien dat de basiskennis over de Wzd bij nog lang niet bij iedereen goed gekend is.
De volgende stap is de bewustwording. Onvrijwillige zorg kan in werkelijk alles verscholen zitten. Alleen als men zich dat realiseert, en vervolgens bewust na gaat denken over het eigen handelen, ontstaat er ruimte voor verandering.
Verandering
Die verandering is wat de wet beoogd. Het is namelijk een wet die verplicht om persoonsgerichte zorg te leveren. Dat vraagt niet alleen om kennis en bewustwording over de Wzd, maar ook om het zien van de ander. Het leren kennen van de cliënt, altijd alert zijn en meeveren met het moment van de dag. Dat is niet eenvoudig. Dat zien wij ook in de leertrajecten die wij de afgelopen jaren hebben mogen doen bij vele verschillende zorgorganisaties.
We hebben ook gezien dat er in de praktijk vaak nog veel ‘regeltjes’ en gewoontes zijn. Vaak zonder dat men doorheeft dat die ‘regeltjes’ eigenlijk onvrijwillige zorg zijn. Denk aan de vaste bedtijden, standaard een boterham met kaas krijgen en geen vloerkleden mogen.
De bundel
In deze casuïstiekbundel hebben we voor jou verhalen over onvrijwillige zorg verzameld en gebundeld. Ze komen uit de verslagen van de trainingen die we hebben gegeven. Je leest herkenbare situaties die eigenlijk overal wel voorkomen. Grappige situaties, creatieve oplossingen en ontroerende verhalen, die soms ook pijnlijk en verdrietig zijn. Ze gaan over het alledaagse leven, de dagelijkse verzorging, intimiteit en seksualiteit, dwangmatig gedrag, angst, schaamte, gedragsveranderingen en nog veel meer. Maar ook over dingen als de macht der gewoonte, samenwerking en rapporteren.
Stuk voor stuk zijn het verhalen die zorgmedewerkers hebben durven delen. Laten we daar respect voor hebben; lees en laat je inspireren, maar oordeel niet.
Ideon is nieuwsgierig, vooruitstrevend en heeft een wetenschappelijke inslag. Daarom verzamelen wij doorlopend allerlei data. Ook over de Wet zorg en dwang. Zo weten we welke handelingen medewerkers zelf het ergst zouden vinden als het hen overkwam, welke onvrijwillige zorg het meest voorkomt en hoe het staat met de basiskennis. Ook hebben we zelf 2 handige beslisbomen ontwikkeld: ‘Onvrijwillige zorg’ en ‘Onvrijwillige opname’. Dit en meer is allemaal te lezen in deze casuïstiekbundel.
De Wet zorg en dwang vraagt om een andere manier van werken. En dat gaat niet vanzelf. Wij hopen dat deze casuïstiekbundel daar een klein beetje bij helpt. Laat het een bron van inspiratie zijn. Discussieer met elkaar over de verhalen. Hoe gaat het bij jullie? Hoe sta je er zelf in? Zo komen we vanzelf kleine stapjes vooruit in het werken volgens de Wet zorg en dwang.