Overeenkomsten werken in de ouderenzorg en ondernemen – deel 3

Samenwerken? Ken je kwaliteiten 

Het is mij opgevallen dat er veel overeenkomsten zijn tussen het werken in de ouderenzorg en het werk van ondernemers. In een serie blogs neem ik je mee in de opvallendste overeenkomsten. Dit blog gaat over samenwerken.

Succesvolle ondernemers werken samen

Een belangrijke succesfactor van ondernemers is samenwerken met mensen die andere kwaliteiten bezitten dan zijzelf hebben. Succesvolle ondernemers gaan samenwerkingsrelaties aan met collega ondernemers die een aanvulling zijn op de eigen diensten. Daarnaast nemen ze medewerkers aan met aanvullende kwaliteiten. Zo stellen ze een team samen dat over veel verschillende kwaliteiten beschikt.

Ik heb laatst een succesvolle ondernemer horen zeggen dat hij alleen mensen aanneemt die veel beter zijn in een bepaalde taak dan dat hijzelf is. Je moet jezelf dan wel heel goed kennen. Daarom begint samenwerken met het kennen van je eigen kwaliteiten.

Zelf heb ik een fijne samenwerkingsrelatie met een collega ondernemer opgebouwd. De afgelopen maanden hebben we elkaar goed leren kennen. We weten nu precies waar we elkaar in versterken. Wanneer mijn collega een tekst schrijft voor zijn website of een belangrijke e-mail dan laat hij mij die eerst lezen. Andersom bel ik hem geregeld voor advies voordat ik een belangrijk (telefoon)gesprek heb met een nieuwe klant.

Samenwerken in de zorg

Met wie werk jij samen? Waarschijnlijk bestaat je antwoord uit één of meer van de volgende personen:
– je collega’s;
– de cliënt;
– de sociale omgeving van je cliënt.

Stel je voor wat je kunt bereiken als je van alle mensen met wie je samenwerkt gebruik kunt maken van ieders beste kwaliteiten. Samen bereik je dan meer dan alleen. Dat wordt weleens genoemd van één plus één drie maken.

Ieder zijn kwaliteiten

In de zorg werk je in een team met meerdere collega’s. Waarschijnlijk heeft iedereen z’n eigen onderscheidende kwaliteiten. Jij bent misschien goed in het leggen en onderhouden van contacten met artsen. Je collega is wellicht heel  sterk in het maken van roosters. En een andere collega heeft  veel kennis over dementie.

Het kan dat je onbewust al gebruik maakt van elkaars kwaliteiten. Je kunt hier optimaal gebruik van maken wanneer je hier bewust van wordt. Bovendien is het vaak zo dat je de dingen die je goed kunt ook nog eens heel leuk vindt om te doen.


3 manieren om je kwaliteiten te leren kennen

Hoe kun je jouw bewustwording van je eigen kwaliteiten en die van je collega’s vergroten? Daar zijn meerdere manieren voor. Hieronder geef ik uitleg bij drie veelgebruikte methoden:

1. Speel een spel
Er zijn verschillende spellen op de markt om meer inzicht te krijgen in je kwaliteiten. Bijvoorbeeld het kernkwadrantenspel of het kwaliteitenspel. Je kunt deze spellen individueel spelen of in je team. De kwaliteiten die aan bod komen bestaan uit zeer uiteenlopende karaktereigenschappen. Het is handig wanneer iemand uit je team enige ervaring heeft met het spel. Je kunt natuurlijk ook de hulp van een coach of trainer inroepen om je team te begeleiden bij dit spel.

2. Volg met je team een training over teamrollen
Een bekende methode die de verschillende teamrollen heeft besproken is Belbin. Dit is een betrouwbare methode om inzicht te krijgen in de verschillende rollen in je team. De methode kent 9 verschillende rollen. Bijvoorbeeld de voorzitter, iemand die de natuurlijke neiging heeft om de boel te coördineren. Of de specialist. Dat is iemand die veel vakkennis heeft.

3. De kennismonitor van Ideon
Met de kennismonitor van Ideon krijg je inzicht in de aanwezige kennis rondom dementie of kwetsbare ouderen. Door het invullen van een vragenlijst wordt duidelijk in welke mate de benodigde kennis aanwezig is bij degene die de lijst heeft ingevuld. De kennismonitor is geschikt om een opleidingsplan op maat te maken voor het team. Zodat je alleen die onderdelen schoolt waar in het team zelf nog onvoldoende kennis over aanwezig is.


Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking begint met het bewust zijn van je eigen kwaliteiten en die van je collega’s. Ik daag je uit daar in je team eens bij stil te staan. Stel bijvoorbeeld de volgende vraag eens tijdens een teamoverleg:

 “Sluiten de taak en rolverdeling in ons team aan bij onze kwaliteiten?


Over de auteur

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.